Chiar daca nu ai mai mers pe bicicleta de multi ani aminteste-ti ca mersul pe bicicleta e ca…mersul pe bicicleta! Nu e mai complicat ca in copilarie ba chiar poate fi la fel de placut. Incearca si vei retrai sentimentul de libertate si bucuria de atunci.

Daca încă nu ai avut ocazia să folosești bicicleta în mod regulat, cu siguranță primele gânduri sunt „e complicat, nu am un loc în care să-mi las bicicleta”, „distanta pana la serviciu e prea mare” sau „nu sunt respectat în trafic”.

Nu o să îți spun acum că nu ai dreptate. Pentru că ai. Ca biciclist, am fost de multe ori pus în astfel de situații. Dar îmi place să cred că lucrurile se vor schimba și schimbarile pot incepe cu noi, cu schimbarea atitudinii noastre si a modului in care percepem mersul pe bicicleta.

Beneficiile pe care mersul pe bicicleta le are asupra starii tale de sanatate, fizice sau psihice, nu mai reprezinta o noutate. Exercitiile fizice iti imbunatatesc conditia fizica, iti dezvolta forta, rezistenta, mobilitatea, buna dispozitie si reduc anxietatea si stresul. Pe scurt, iti ofera un stil de viata sanatos. Si cu toate acestea, cei mai multi dintre noi nu facem suficienta miscare. Un motiv poate fi timpul insuficient. Mersul la serviciu pe bicicleta poate fi o alternativa extraordinara, nu necesita timp suplimentar si are un impact considerabil pozitiv asupra starii tale de bine fizic si psihic.

Si daca nu e de ajuns, iata alte motive sa mergi pe bicicleta mai des si, de ce nu, sa folosesti bicicleta in locul masinii:

  1. Mersul pe bicicleta e distractiv, vei ajunge la serviciu bine dispus si plin de energie si vei fi nerabdator sa-ti termini programul de lucru doar pentru a putea pedala din nou.
  2. Daca te preocupa protejarea mediului si iti doresti un oras mai „curat”, bicicleta este mijlocul de transport ideal, nu polueaza aerul, apa si nu produce zgomot. Chiar si bicicletele electrice sunt, in cea mai mare parte, ecologice.
  3. Vei economisi banii pe care ii cheltuiesti zi de zi pentru combustibilul si intretinerea masinii sau transportul in comun.
  4. Mersul pe bicicleta e distractiv si intr-o zi obisnuita in care folosesti bicicleta doar pentru a ajunge la serviciu dar e mult mai placut impreuna cu prietenii, copiii sau familia. Pedalatul in oras si nu numai, dezvolta relatiile interumane iar biciclistii urbani reprezinta o comunitate importanta a fiecarui oras.
  5. Bicicleta te va scăpa de toți nervii din trafic, de aglomeratia din mijloacele de transport in comun, de tot timpul pierdut și veșnica problemă a întârzierii. Indiferent că e soare sau bate vântul, ca e o zi obișnuită sau o sărbătoare națională, timpul de care ai nevoie pentru a ajunge cu bicicleta la serviciu va fi mereu același, lucru care nu ar trebui să te lase rece. Drumul catre serviciu se poate transforma dintr-un „cosmar” intr-o reala placere.
  6. Iti faci griji ca nu ai unde sa-ti lasi bicicleta? Ca poate fi furata? E mai probabil sa nu ai loc de parcare sau sa petreci minute intregi pana cand gasesti unul. Dar, exista biciclete pliabile, le poti lua cu tine la birou, in apartament, pot fi luate chiar si in mijloacele de transport atunci cand ai de parcurs un drum mai lung.
  7. Daca distanta pana la serviciu este mare sau dacă nu vrei să mergi cu bicicleta la serviciu pentru că ți-e teamă că o ajungi complet transpirat acolo sau că vei ajunge deja obosit, bicicletele electrice reprezinta o alternativa. Sunt TOTAL altceva. E unul dintre cele mai plăcute sentimente, și până nu vezi, nu crezi. După câteva cercetări am aflat că poți face un testride gratuit să te convingi. Unul dintre producatorii specializati in biciclete electrice dar si pliabile, Bizobike, a intrat de curand pe piata romaneasca si tot ce trebuie sa faci este sa incerci o astfel de bicicleta. Crede-mă pe cuvânt că merită! Tot la o bicicleta Bizobike am descoperit ca are incorporat incarcator de telefon! Mi se pare o idee ingenioasa sa-ti poti incarca telefonul in timp ce pedalezi, in conditiile in care aproape toti am devenit dependenti de telefon.
  8. Bicicletele asistate electric, adica cele care iti ofera un „ajutor” la pedalat dar nu pedaleaza in locul tau, sunt solutia pentru cei care vor sa faca miscare, vor sa se deplaseze cu bicicleta dar nu au conditia fizica necesara insa pot fi o alternativa si pentru cei care simt nevoia unui „vant din spate” la urcarea unor pante sau pentru biciclistii care inca nu sunt de”cursa lunga”.

Poate ceva din toate aceste motive te va determina sa incerci. Pana la urma nu ai nimic de pierdut, doar de castigat! Pentru ca mersul pe bicicleta inseamna sport, sanatate, echilibru, bucurie, buna dispozitie, libertate de miscare si libertatea de a fi din nou copil macar cateva minute pe zi.

 

https://www.facebook.com/bizobikero/

http://bizobike.ro/