Stocarea Celulelor Stem ne poate salva viata

In domeniul medical, celulele stem s-au bucurat de foarte multa atentie in ultimii ani. Datorita abilitatii lor de a se reproduce si de a se diferentia in mod nestingherit, acestea sunt folosite in tratarea nenumarator maladii. Medicii descopera din ce in ce mai multe moduri prin care acestea pot fi utilizate pe post de tratament impotriva problemelor de ordin medical degenerative si nu numai.

Din ce in ce mai multe cupluri de parinti din intreaga lume au inceput sa opteze pentru recoltarea celulelor stem inca de la nasterea copiilor lor. Tocmai datorita modului prin care acestea pot fi folosite dupa o perioada lunga de stocare pentru un transplat. O grefa de celule stem embrionare recoltata inca de la nastere poate fi utilizata atat de catre donator, cat si de rudele apropiate ale acestuia. Daca atunci cand se preleveaza o grefa de celule de la un donator adult, exista un grad de risc de refuz al transplantului destul de ridicat, atunci cand vine vorba de donatori nou nascuti, grefele recoltate de la acestia sunt mai versatile si mai putin pretentioase. Avand in vedere ca viata oricarei fiinte umane incepe ca nimic mai mult decat un amalgam de celule stem, este cert faptul ca acestea, regasite in sangele placentar si in gelatina ombilicala pot fi utilizate sub forma grefelor pentru a trata diferite maladii in viitor. Modul nestingherit in care aceste celule stem embrionare se pot diferentia le ofera acestora capacitatea de a combate boli degenerativ-nervoase precum Alzheimer, Parkinson si multe altele cu o eficienta ridicata.

Stim deja cum functioneaza celulele stem si care sunt atributele care le fac pe acestea cu adevarat speciale, stim de ce ar trebui sa le recoltam inca de la nasterea celui mic. Dar cum se realizeaza stocarea si cum alegem cel mai bine banca in care vom stoca grefa recoltata? Desi la ora actuala exista foarte multe tipuri de astfel de banci care asigura servicii de stocare si depozitare pe termen lung, doar cateva au toate acreditarile necesare oferirii catre transplant la nivel international a celulelor recoltate. Cel mai important certificat care atesta faptul ca o banca poate livra o grefa de celule stem oriunde in lume se numeste JACIE, JOINT ACCREDITATION COMMITTEE ISCT & EBMT, care permite realizarea transplantului de celule stem oriunde la nivel international. Pentru operatiile cu adevarat problematice, exista doar cateva centre medicale abilitate la nivel mondial. Aceasta acreditare permite acceptarea probelor in cadrul acestor centre, fapt care va va face tot procesul de transplant mult mai facil si rapid. Privind procedura de transplant prin prisma acestui lucru alegerea unei banci de celule stem este una clara, aceasta trebuie sa aiba neaparat acreditarea JACIE pentru a fi siguri ca in cazul in care vom avea nevoie, vom putea accesa grefa de celule stem oriunde ne-am afla.

In prezent, o singura banca de celule stem din Romania are respectiva acreditare si anume, Stem Sure. Prezenta inca din anul 2009 pe piata din tara noastra. Aceasta companie a asigurat de-a lungul timpului zece transplanturi de celule stem, cel mai mare numar inregistrat in prezent din partea unei banci de celule private. Rata de succes a transplantului 10/10 a salvat de-a lungul timpului pacienti care au avut probleme medicale si care si-au accesat grefele.

Stem Sure asigura servicii complete din domeniul celulelor stem. Recoltarea, transportul si depozitarea se realizeaza toate prin intermediul acestei companii, fapt pentru care cuplurile de tineri parinti pot realiza aceasta operatiune fara prea mult stres si fara prea multe probleme. Recoltarea se realizeaza in conditii de maxima siguranta atat pentru noul nascut cat si pentru mama, metoda este una non invaziva si care nu are efecte secundare pe termen lung sau scurt.

Din ce in ce mai multe cupluri decid recoltarea inca de la nastere a celulelor stem mezenchimale si a celor hematopoietice tocmai pentru ca pe viitor sa aiba mereu la indemana o grefa de celule care sa poata fi transplantata in cazul in care cel mic, sau rudele apropiate ale acestuia sunt lovite de o problema de ordin medical. Avand in vedere ritmul alert in care tehnologia medicala evolueaza in prezent, putem fi siguri ca pe viitor vom putea trata si mai multe probleme de ordin medical prin intermediul celulelor stem.